26 Mart 2017 Pazar

Konuda Uzmanlaştıkça Beyin Az Aktivite Gösteriyor , Nasıl Mı ?




 Bizler  yeni şeyler öğrendikçe beyin nasıl kendisini tekrardan yapılandırıyor ? Hiç merak ettiniz mi beyninizde gerçekleşen değişiklikler nasıl oluyor ve ne kadar bir süre içerisinde gerçekleşiyor .

Kolumuzda ki bir yarayı koparttığımız da bir gün sonrasında bile yenilendiğini , yüzümüz kuruduğunda soyulan derinin çok kısa bir sürede tekrar yenilendiğini fark ediyoruz. Bunları fark ediyoruz çünkü görebiliyoruz .Peki ya beynimiz

Her yeni bir şey öğrendiğimiz de beynimizin nekadar aktivite gösterdiğini öğrenmeye var mısınız ?

Yapılan deneylere göre elde edilen en ilginç durum ; çok öğrenilmesine karşılık beynin aktivasyonunun azalması .


Bu resimden de anlaşılacağı gibi yaptığı işte ileri giden (skilled ) beynin daha az aktivite gösterdiği görülüyor.
Biliyorum , bunlar sizede gerçekten ilginç geldi  ..Hatta belki de mantıklı gelmedi , yanlış olabilir diye düşünüyorsunuz .

Eski günleri düşünün , insanların beyninin %10 luk bölümünü kullandıklarını söylüyorlardı şimdi ise nasıl %1 bile değil şeklinde görülüyor ..
Bu resme de göre yaptıkları işte iyi olanların beyinlerini aslında çok kullanmadıkları görülüyor .

Bu konuyu daha iyi anlamak için farklı bir perspektiften bakmak icab ediyor.Aslında bu işte fark edilmesi gereken bir oyun var .

Yeni bir şey öğrendiğiniz zamanları düşünün , en çok zorlandığınız ve beyninizi en çok zorladığınız zaman ilk aşamadır .Bu sebeple başlamak bitirmenin yarısıdır derler.Daha sonraları ise beyin artık bu çalışma temposuna , yeni olan o konuya alışmış olur , onu sever ve artık onun hakkında bilgiye de sahip olduğu için kendisini yorma gereği bile duymaz .

Peki beynimiz sizce hangi aşamada en çok gelişiyor ve değişiyor  ? Haklısınız  aktivitenin en çok olduğu aşamada..Eğer Steve Jobs , Bill Gates gibi insanlara bakarsak bir şeyde çok iyi olduklarını ama diğer konular hakkında da bilgiye sahip olduklarını fark ederiz .Yani artık çok iyi oldukları konu için beyinleri çok fazla aktiviteye ihtiyaç duymaz iken yeni şeyler öğrenmek beyne yeni şekiller verir ve beyin damarlarını birbirlerine bağlayarak birbiri arasında ilişki kurar .

Yani artık , ilk aşamanın beyni aktiviteye sahip olmaya zorladığını ama sonrasında beynin bile aktiviteyi azaltarak yeni bir döngüye geçtiğini görüyoruz .Bu konu ile ilgili araştırdığımda , yıllar önce öğrendiğim oto-pilot kavramı aklıma geldi .

Otopilot sürekli yapılan şeylerin artık düşünmeye ihtiyaç duyulmadan yapılmasıydı .Örneğin küçükken kaşıkla yememiz gerektiğini öğrendikden sonra artık hayatımızda hiç bir zaman kendimize elimize kaşık almalımıyız diye sormamamızdır.Kaşığı otomatik olarak almakdır .Beyin burada düşünme ihtiyacı bile duymaz , çünki artık alışmıştır .


Özet olarak ; bir konu üzerinde ilerledikçe beyin daha az aktivite gösterir , yeni konular için ise aktivitesini artırır .

Umarım Beyin Aktiviteleri Nasıl Değişiyor  makalem size faydalı olmuştur , Einstein' in fiziği nasıl öğrendiğini öğrenmek için email listeme kayıt olmayı unutmayın :)

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

YAZAR HAKKINDA

0 yorum: